Ana içeriğe atla

Kurgu Değil, Gerçek: Protez Beyin

Protez uzuvlar, kulak ve gözün ardından, bilim adamları bilim kurgu filmlerinde görülen bir gelişmeyi gerçeğe dönüştürmek için önemli bir adım attı. Araştırmacılar implant beyin icat ederek, beyin hasarları ve hastalıklarının tedavisinde önemli bir adım attı...

’BEYİN PROTEZİ’ DENEYİNDE BÜYÜK BAŞARI

Protez uzuvlar, kulak ve gözün ardından, bilim dünyası bilim kurgu filmlerinde görülen bir gelişmeyi gerçeğe dönüştürmek için önemli bir adım attı. Araştırmacılar, maymunların karar verme mekanizmasını iyileştiren bir implant icat ederek, beyin hasarları ve hastalıklarının tedavisinde önemli bir adım attı.

Güney Kaliforniya Üniversitesi, Kentucky Üniversitesi ve Wake Forest Baptist Tıp Merkezi'nden araştırmacılar tarafından yapılan çalışmada, al yanaklı maymunların beyinlerinin ön kısmına sinirsel bir protez yerleştirildi. Protez sayesinde, zihinsel yetileri zarar görmüş olan maymunların karar verme mekanizmaları iyileştirildi ve öncekinden daha iyi bir hale getirildi.

Çalışmada yer alan araştırmacılar, alınan sonuçların, kaza ya da hastalık sonucu zihinsel yetileri zarar görmüş olan hastalara yardımcı olacak yeni bir yöntemin icadında rol oynayabileceğini ifade etti.

BEYİNLERİNİN ÖN KISMINA PROTEZ YERLEŞTİRİLDİ
Journal of Neural Engineering dergisinden yayımlanan makaleye göre, yapılan araştırmada, deneydeki beş maymunun beyninin ön tarafına bir dizi elektrottan oluşan sinirsel bir protez yerleştirildi. Maymunların bellek görevlerini yerine getirebilme becerilerinin nasıl iyileştirilebileceğini hesaplamak amacıyla, beyindeki sinirlerden gelen uyarılar protezdeki elektrotlarla ölçüldü.

Deneyin ilk kısmında, maymunların gördükleri resmi, aradan bir süre geçtiğinde hatırlayıp hatırlayamayacağı test edildi. Maymunlardan, kendilerine çok kısa bir süre gösterilen resmi, kısa bir ara verildikten sonra yansıtılan iki ila yedi resmin arasından seçmeleri istendi. İki sene boyunca eğitilen maymunlar, yapılan testte ortalama yüzde 40-75 başarılı oldu. Kol hareketleri kamerayla takip edilen ve ekrana imleç hareketi olarak yansıtılan maymunlar, doğru işaret ettikleri her resim için meyve suyuyla ödüllendirildi.

Beyin zarına iki farklı yerden yerleştirilen protez, beynin prefrontal korteks adı verilen ön kısmındaki aktiviteyi kaydetti. Bu protez sayesinde, maymunların resimleri seçtiği sırada aktif olan karar verme mekanizmalarının nasıl çalıştığını incelenerek, doğru resmi gösterdiklerinde aktif olan sinir yolları tespit edildi. Maymunlar yanlış resmi işaret ettiklerinde, bu sinir yollarının aktivitesinin daha düşük olduğu fark edildi.

PROTEZ MAYMUNLARIN PERFORMASINI ARTIRDI
Bir sonraki aşamada, maymunlara, konsantrasyonlarını ve karar alma mekanizmalarını bozmak amacıyla kokain enjekte edildi. Deneyin ilk kısmında yapılan test tekrarlandığında, kokainin etkisinde olan maymunların doğru resmi seçme oranının, normal hallerine göre yüzde 13 daha düşük olduğu gözlemlendi.

Deneyin bir önceki kısmında maymunların prefrontal kortekslerine yerleştirilmiş olan implant, maymunlar kokainin etkisi altındayken tekrar takıldığında ise maymunların performasında çarpıcı değişiklikler olduğu görüldü. Protezin, bozulan karar alma mekanizmasını iyileştirmekle kalmayıp, doğru resmi seçme oranlarını eskisine göre yüzde 10 artırdığı ortaya çıktı.

Araştırmada yer alan fizyoloji ve farmakoloji profesörü Sam Deadwyler, "Protez, adeta bir açma-kapama düğmesi görevi yaparak maymunların karar vermesinde etkili oldu" dedi. Makalenin başyazarı olan Robert E. Hampton "Elde ettiğimiz sonuçlara dayanarak, beyin hasarından kaynaklanan zihinsel yetersizlik gibi problemlerin tedavisinde kullanılmak üzere beyne yerleştirilecek 'sinirsel protezler' üretilebilir" açıklamasını yaptı.

Deneyde hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen tüm deneyler ABD Tarım Bakanlığıy'la birlikte hareket eden Wake Forest Üniversitesi, Ulusal Sağlık Enstitüleri ve Uluslararası Laboratuvar Hayvanları Bakımı Derneği'nin onayladığı kılavuza uyularak gerçekleştirildi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Basit ve Dinamik Disk Nedir? Birbirine Nasıl Dönüştürülür?

Sabit diskler Windows 2000 işletim sistemine kadar sadece temel disk (basic disk) olarak ayarlanabiliyordu. Temel disk en fazla 4 birincil bölüm (primary partition) veya 3 primary ve 1 genişleyebilir bölüm (extended partition) şeklinde yapılandırılabilir. Bir temel diskte sadece 1 tane extended partition oluşturulabilir ve sadece primary partitionlara işletim sistemi kurulabilir. Windows 2000 ile gelen dinamik disk teknolojisi, Windows 2000 den sonraki tüm Windowssürümlerinde kullanılabilmektedir. Dinamik disk kavramıyla bölüm (partition) kavramı yerinihacim (volume) kavramına bırakmıştır. Dinamik disklerde, temel disklerde olduğu gibi bir sınırlama yoktur. İstenildiği kadar volume oluşturabilir, temel disk istenirse dinamik hale getirebilir ve bu işlem esnasında herhangi bir veri kaybı yaşanmaz. Fakat dinamik diskler temel diske çevirildiğinde bir veri kaybı söz konusu olacaktır. Temel diskin bilgileri kayıt defterinde tutulur. Dinamik diskin bilgileri kendi üstünde tutulur. ...

Rubik Küp Nasıl Çözülür?

Rubik küp 3x3x3 veya 4x4x4 gibi karesel formatta ve her kenarı farklı renkte olan bir küptür. Bu küpün; sabır küpü, sinir küpü, zekâ küpü, renk küpü, Rubikin küpü, sihirli küp (magic box), 3d Puzzle, gibi birçok değişik adı vardır. Unutulmamalıdır ki küpün çözümü için geliştirilmiş bir algoritma vardır. Bu küp ezbere çözülemez. Bu yazıda sizlere küpün en yaygın çözümü anlatılacaktır. Hata yaptığınız yerde hatayı düzeltmeye çalışmayın belirtilen algoritma çerçevesinde çözüme baştan başlayın. Hala küpü çözemediyseniz buradaki yazımızda belirtilen otomatik çözen programları deneyebilirsiniz. Öncelikle bilmeniz gerekenler: Küpün parçaları birbirinden bağımsız değildirler. Küpün orta noktası daima sabittir. Küpü ne kadar çevirirseniz çevirin değişmezler. Kırmızının karşısında daima turuncu, yeşilin karşısında mavi, sarının karşısında beyaz vardır. Bir küp, toplam 26 adet parçadan oluşmaktadır: 8 adet üç renkli köşe parçası, 12 adet iki renkli parça ve 6 adet de sabit tek ren...

Einstein'in Rölativite Kuramına Bakış

Bu yüzyılın başlarında kuramsal fizikte altın çağ başladığı zaman, adı henüz bilim dünyasında duyulmamış bir fizikçi vardı. Bu, Annalen der Physık’in 1905 tarihli sayısında fotoelektrik olayı, Brown hareketi ve özel görelilikle ilgili ünlü üç çalışmasını birden yayınlayarak üne kavuşan Albert Einstein’dır. Onun fizikteki hayat boyu çalışmaları bilimin felsefesi ve yöntemleri üzerinde büyük etki yaptı. Einstein’ın kendisi bilimci filozoftu. Bu yüzyılın başlarında kuramsal fizikte altın çağ başladığı zaman, adı henüz bilim dünyasında duyulmamış bir fizikçi vardı. Bu, Annalen der Physık’in 1905 tarihli sayısında fotoelektrik olayı, Brown hareketi ve özel görelilikle ilgili ünlü üç çalışmasını birden yayınlayarak üne kavuşan Albert Einstein’dır. Onun fizikteki hayat boyu çalışmaları bilimin felsefesi ve yöntemleri üzerinde büyük etki yaptı. Einstein’ın kendisi bilimci filozoftu. O, hayranlık uyandırıcı bir şekilde felsefeyi kullanarak bugün modern bilimin önemli bir kısmı olan buluşlarını ...