Ana içeriğe atla

Çok Daha Akıllı Olmak İçin Her Gün Yapacağınız 17 Küçük Şey

Zeka esnektir ve zekanızı günlük olarak canlandırmak için yapabileceğiniz pek çok şey var. Zihninizin, zekice düşünmek için 3 şeye ihtiyacı vardır: Düşünme süreci konusunda eğitilmiş olmaya, pek çok bilgi sahibi olmaya ve bir problem ya da fikir üzerinde odaklanmaya.

Örneğin, Thomas Edison elektrik ampulünü keşfedebildi çünkü: Mantıklı bir düşünür olarak eğitilmişti, elektrik mühendisliği hakkında çok şey biliyordu ve bir problemi çözmeye odaklanmıştı.

Zihninizin zekice düşünmesine yardımcı olmak için her gün yapacağınız bir grup şey var.

1. Uyandıktan sonraki 30 dakika içinde 2 bardak su için.

Saatler boyunca uyuyor olduğunuz için bedeniniz 6-9 saat boyunca su almamış olur. Atık maddelerin süzülmesi ve sıvı dengesinin sağlanması için su gerekir. İki büyük bardak su, uyurken bedeninizde oluşan su eksikliğini gidermek için yeterlidir. Çocuklar üzerinde yapılan çalışmalar daha fazla su içmenin, zihinsel görevleri tamamlama yeteneğini artırdığını gösteriyor. Günün daha başında beyninizin susuz kalmadığından emin olun.

2. Kahvaltı sırasında bir kitap özeti okuyun.

Kitap okumak harikadır ancak daha kısa bir şeyler kahvaltı için daha uygun olur. Hayatınız/zekanız üzerinde çok az etkisi olan haber makaleleri okumak yerine, en çok satanlar listesindeki kitapların özetlerini okuyun. Özetleri şu şekilde bulabilirsiniz:
  • Kitabın ismini + özetini Google’da aratın, örneğin, “7 Habits of Highly Effective People (Fazlasıyla Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı) özet”
  • Blinkist ya da getAbstact gibi özetleri sunan bir yere üye olun
3. İşe giderken yolda uyarıcı etkisi olan internet yayınları/sesli kitaplar dinleyin.

Benim gibi işe bisikletle 10 dakikada bile gidiyor olsanız, telefonunuza sizi zihinsel olarak uyaracak bir şeyler yükleyin. Aşağıdakiler sizin için iyi kaynaklar olabilir:
  • TED (Teknoloji, Eğlence, Tasarım) konuşmaları (TED’in uygulaması, mobil verinizi kullanmamanız için ses dosyasını önceden yüklemenize izin veriyor)
  • Blinkist’te ses dosyası halinde bazı özetler bulunuyor
  • Satın aldığınız sesli kitaplar
  • En sevdiğiniz yazarların sesli internet kayıtları
4. Çalışırken yeşil çay için.

Kafein insanları gerginleştirirken, yeşil çayda (özellikle de Matcha –ince toz yeşil çayda-) l-theanine bulunur. Bu amino asit, beyindeki alfa dalgalarında artış olmasına neden olur.

Pratikte bu şu anlama gelir; kahve gerginliğe neden olabilirken, yüksek kaliteli yeşil çay, uykunuzu getirmeden rahatlamış bir şekilde odaklanmanızı sağlayabilir. L-theanine’nin rahatlama ve kalp ve damar sağlığını geliştirmek için bir katkı maddesi olarak kullanılmasının nedeni de budur.

5. Gün arasında şekerleme yapın.

Şekerleme yapmak zihninizin yenilenmesine neden olur. Öğrenme sırasında şekerleme yapmanın öğrenme hızını artırdığı gösterilmiş olan bir gerçek. Zihninizin ne zaman uykulu hissettiğinizi ve ne zaman uykuya ihtiyacınız olduğunu belirleyen bir ritmi vardır.

Sizin de fark edebileceğiniz gibi ortalama insanlar öğle saati ile akşam üzeri 4 arasında daha fazla uykuları var gibi hissederler. Bu şekerleme yapmak için mükemmel bir zamandır ve günün geri kalanında daha fazla tetikte ve verimli olmanızı sağlayacaktır.

6. Gün içinde şeker almayın.

Aslında, şeker yemeyi tamamen bırakın. Ancak herhangi bir nedenle bunu yapamıyorsanız, odaklanmanız gereken zamanlarda şeker almadığınız dan emin olun. Şeker yükselir ve bunun sonrasında düşmesi beyninizin zekice işlemesi için iyi değildir. Çok işe yarayanlar ise yağ asitleridir. Öğle yemeklerinde yediğiniz şekeri, balık ya da yumurta gibi daha doyurucu şeylerle değiştirmeyi deneyin.

7. Gün boyunca bir kaç kere sosyal medyayı kullanın.

Beyin, sizin ona gönderdiğiniz bilgilere uyum sağlar. Eğer beyninizi uyarıcı olmayan ve değişen işler bombardımanına tutarsanız, odaklanmanız yok olacaktır. Beyninize uyarıcı şeyler göndererek daha yüksek seviyede çalışmasını sağlayın. Eğer işinizi erteleme ihtiyacı hissediyorsanız, saat kurun ve akılsızca vakit geçirmeyin.

8. Dizi ya da film seyretmek yerine oyun oynayın.

TV izlemek pasif bir aktivitedir. Beyniniz bilgiyi tüketir ancak bu bilgiyi işlemez ya da bu bilgi ile etkileşime girmez. Bu eğlencenizi oyun oynamak ile değiştirin ya da destekleyin.

2014 yılında yapılan bir çalışmada Süper Mario kadar basit bir oyunun bile beynin esnekliği üzerinde görülebilir bir etkisi olduğu görüldü. Forbes tarafından paylaşılan bir başka araştırma da aynı şeyi gösteriyor. Beyninizin pasif bir şekilde uyuklamasına izin vermek yerine mümkün olduğu zamanlarda beyninizle bağlantı kurun.

9. TV izlemek yerine kitap okuyun.

Oyun oynamaya benzer bir şekilde TV izlemek yerine kitap okumak da beyniniz için aktif bir egzersizdir. Eğlenceli videolar izlemek bilgi toplamanın pasif bir yoluyken, kitap okurken beyninizin aktif olarak okuduğunuz şeyleri zihninizde canlandırması gerekir.

10. Kodlama yapın.

Kodlama yapmak, mantıklı ve düzenli bir şekilde düşünmeyi öğrenmek için harika bir yoldur. Kodlama yapmayı öğrenmek eskiden zor bir şeydi ancak Codeacademy gibi ücretsiz internet siteleri ve Udemy gibi ücretsiz/ücretli platformlar sayesinde kodlamayı öğrenmek kolay ve eğlenceli bir hale geldi. Bunu bulmacanın bir sonraki aşaması gibi düşünün. Kodlamayı öğrenmenin bir başka avantajı da iş piyasasındaki iş bulma ihtimalinizi artırmasıdır.

11. Yemek yaparken TED konuşmaları dinleyin.

Yemek hazırlarken geçirdiğiniz zaman Teknoloji, Eğlence ve Tasarım (ted.com) alanındaki son gelişmeleri yakalamak için harika bir zamandır. Başka türlü duralama süresi olarak değerlendirilebilecek bir zamanı, büyüleyici ve uyarıcı bir zaman dilimine çevirebilir. Bu haberleri izlemeye benzer, tek farkı sadece dünyanın en ilham verici insanlarının işleri hakkında konuşmalarını dinliyor olacak olmanızdır.

12. Gün içinde basit egzersizler yapın.

Beden ve zihin güçlü bir şekilde birbirine bağlıdır. Fiziksel zindelik beynin iyi işlev göstermesine yardımcı olur. Ancak bundan faydalanmak için her gün spor salonuna gitmeniz gerekmiyor (tabii isterseniz gidebilirsiniz). Gün içinde bir kaç şınav çekmenin, yürümenin ve merdivenleri yürüyerek çıkmanın da büyük etkisi olur. Günün her saatinde, sadece ayağa kalkıp, biraz esnemek ve 5-10 saniye için kaslarınızı elinizden geldiği kadar çok rahatlatmak bile olsa fiziksel bir şeyler yapmaya çalışın.

13. Sizden daha zeki biriyle zaman geçirin.

Alışkanlıklar sosyal olarak bulaşıcıdır. Örneğin obezitenin sosyal iletişim ağları yoluyla yayıldığı bilim dünyasında bilinen bir gerçektir. Birlikte zaman geçirdiğiniz kişilerin alışkanlıkları ve düşünme şekilleri size de geçer. Bu insanlardan faydalanabilmek için sizden daha zeki insanlarla vakit geçirin.

14. Sizinle aynı fikirde olmayan kişilerle konuşun.

Herhangi bir konuda sizinle aynı fikirde olmayan insanlarla (dostça) tartışmalara girin. Onlarla konuşmak size şunlardan birini sağlar: Ya savınızı geliştirirsiniz, ya da haksız olduğunuza ikna olursunuz.

Her iki halde de kazanmış olursunuz. İlk seçenekte karşınızdakinin savını çürüterek onları ikna edersiniz ve ikinci seçenekte de daha önceden inandığınız yanlış mantık yok edilmiş olur.

15. Doğada yürüyüşe çıkın.

Doğada yürümenin bir kaç faydası vardır: Bitkiler oksijen ürettiği için doğada daha fazla oksijen vardır, Eetrafında bitkiler olduğu zaman insan beyni sakinleşir, yürümek kan dolaşımınıza yardımcı olur.

Öğle yemeği zamanında parkta bir yürüyüşe çıkmak, günün geri kalanında çok daha zekice çalışmanıza fazlasıyla yardımcı olur.

16. Yanınızda bir defter taşıyın.

Leonardo Da Vinci gibi büyük dâhiler her zaman yanlarında bir defter taşırdı. Bu defteri fikirlerini not almak, çizim yapmak ve daha sonra gözden geçirecekleri soruları yazmak için kullanırlardı. Yanınızda bir defter taşımak ve ilgi çekici şeyleri not almak, merakınızı ve mantıksal düşünmenizi geliştirmenize fazlasıyla yardımcı olabilir.

17. Bir sonraki günü planlamak için gün sonunda 10 dakika ayırın.

Bir önceki günden bir sonraki günü planlayarak gününüze bir plan ile başlayabilirsiniz. Bu da işinizi çok daha verimli yapmanıza olanak sağlar. Pek çok insan tüm gün boyunca meşguldür ancak bu gerçek anlamda verimli oldukları anlamına gelmez. Zeki olmanın önemli bir kısmı çok çalışmanın, zekice çalışmaktan aşağıda olduğunu bilmektir. Yapacağınız savaşları önceden siz belirleyin.

Kaynak: http://www.lifehack.org/articles/productivity/17-small-things-every-day-much-smarter.html

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Basit ve Dinamik Disk Nedir? Birbirine Nasıl Dönüştürülür?

Sabit diskler Windows 2000 işletim sistemine kadar sadece temel disk (basic disk) olarak ayarlanabiliyordu. Temel disk en fazla 4 birincil bölüm (primary partition) veya 3 primary ve 1 genişleyebilir bölüm (extended partition) şeklinde yapılandırılabilir. Bir temel diskte sadece 1 tane extended partition oluşturulabilir ve sadece primary partitionlara işletim sistemi kurulabilir. Windows 2000 ile gelen dinamik disk teknolojisi, Windows 2000 den sonraki tüm Windowssürümlerinde kullanılabilmektedir. Dinamik disk kavramıyla bölüm (partition) kavramı yerinihacim (volume) kavramına bırakmıştır. Dinamik disklerde, temel disklerde olduğu gibi bir sınırlama yoktur. İstenildiği kadar volume oluşturabilir, temel disk istenirse dinamik hale getirebilir ve bu işlem esnasında herhangi bir veri kaybı yaşanmaz. Fakat dinamik diskler temel diske çevirildiğinde bir veri kaybı söz konusu olacaktır. Temel diskin bilgileri kayıt defterinde tutulur. Dinamik diskin bilgileri kendi üstünde tutulur.

GASoft MathOperations.msi

Parantezli ve içiçe yazılmış matematiksel işlemleri hesaplar. https://github.com/gursuasik/MathOperations

Einstein'in Rölativite Kuramına Bakış

Bu yüzyılın başlarında kuramsal fizikte altın çağ başladığı zaman, adı henüz bilim dünyasında duyulmamış bir fizikçi vardı. Bu, Annalen der Physık’in 1905 tarihli sayısında fotoelektrik olayı, Brown hareketi ve özel görelilikle ilgili ünlü üç çalışmasını birden yayınlayarak üne kavuşan Albert Einstein’dır. Onun fizikteki hayat boyu çalışmaları bilimin felsefesi ve yöntemleri üzerinde büyük etki yaptı. Einstein’ın kendisi bilimci filozoftu. Bu yüzyılın başlarında kuramsal fizikte altın çağ başladığı zaman, adı henüz bilim dünyasında duyulmamış bir fizikçi vardı. Bu, Annalen der Physık’in 1905 tarihli sayısında fotoelektrik olayı, Brown hareketi ve özel görelilikle ilgili ünlü üç çalışmasını birden yayınlayarak üne kavuşan Albert Einstein’dır. Onun fizikteki hayat boyu çalışmaları bilimin felsefesi ve yöntemleri üzerinde büyük etki yaptı. Einstein’ın kendisi bilimci filozoftu. O, hayranlık uyandırıcı bir şekilde felsefeyi kullanarak bugün modern bilimin önemli bir kısmı olan buluşlarını