Ana içeriğe atla

Bilimsel Açıklamalarıyla Klasik Müzik Dinlemenin 5 Şaşırtıcı Faydası



Araştırmalara göre klasik müzik dinlemenin birçok fiziksel ve mental faydası var.

1. Kan basıncını düşürüyor.


Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada katılımcılara pop, rap, tekno gibi farklı türlerde müzikler dinletiliyor ve diğer müzik türlerinin genellikle kan basıncını arttırırken klasik müziğin kan basıncını etkili bir şekilde azalttığını gözleniyor.

Eğer kalp sağlığınıza değer veriyorsanız daha çok klasik müzik dinleyin ve damarlarınızdaki kanın daha rahat akıp gittiğini hissedin.

2. Stresi azaltıyor ve depresyonla savaşmanıza yardımcı oluyor.


Akşam eve geldiniz ve kendinizi oldukça stresli mi hissediyorsunuz? Hemen sevdiğiniz bir klasik müzik eserini açın ve dinleyin. Yapılan bir araştırmaya göre hamileyken klasik müzik dinleyen kadınların hamilelik süreçlerini daha az stresle geçirdikleri gözlenmiş.

Klasik müziğin kalp atışımızla benzer bir tempoda olmasının, anksiyete ve depresyon gibi durumlardan çıkmamızı kolaylaştırdığı da bilim adamları tarafından söyleniyor.

3. Hafızayı güçlendiriyor.


Yapılan bir araştırmada, Mozart dinleyen insanlarda hafızayla bağlantılı olan beyin dalgalarında artış olduğu gözlenmiş.

4. Uyku sorunlarına iyi geliyor.


Yapılan bir araştırmaya göre uyumadan önce 45 dakika klasik müzik dinlemek uyku kalitenizi oldukça arttırıyor.

5. Verimliliği arttırıyor.


Maryland Üniversite’nde yapılan bir araştırma, okuma salonunda çalan klasik müziğin radyologların verimliliğini arttırdığını ortaya çıkardı.

Birkaç klasik müzik eserini de sizlerle paylaşmak istiyorum;

• Johann Sebastian Bach – Air on the G String
• Ludwig van Beethoven – Sonata No. 14 “Moonlight” – First movement
• Frederic Chopin – Berceuse in D flat opus 57
• Claude Debussy – Claire de Lune
• Gustav Mahler – Symphony No. 5 – Adagietto
• Wolfgang Amadeus Mozart – Piano Concerto in C major K 467 – Second movement
• Bela Bartok – Piano Concerto No. 3 – Second movement

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Basit ve Dinamik Disk Nedir? Birbirine Nasıl Dönüştürülür?

Sabit diskler Windows 2000 işletim sistemine kadar sadece temel disk (basic disk) olarak ayarlanabiliyordu. Temel disk en fazla 4 birincil bölüm (primary partition) veya 3 primary ve 1 genişleyebilir bölüm (extended partition) şeklinde yapılandırılabilir. Bir temel diskte sadece 1 tane extended partition oluşturulabilir ve sadece primary partitionlara işletim sistemi kurulabilir. Windows 2000 ile gelen dinamik disk teknolojisi, Windows 2000 den sonraki tüm Windowssürümlerinde kullanılabilmektedir. Dinamik disk kavramıyla bölüm (partition) kavramı yerinihacim (volume) kavramına bırakmıştır. Dinamik disklerde, temel disklerde olduğu gibi bir sınırlama yoktur. İstenildiği kadar volume oluşturabilir, temel disk istenirse dinamik hale getirebilir ve bu işlem esnasında herhangi bir veri kaybı yaşanmaz. Fakat dinamik diskler temel diske çevirildiğinde bir veri kaybı söz konusu olacaktır. Temel diskin bilgileri kayıt defterinde tutulur. Dinamik diskin bilgileri kendi üstünde tutulur.

GASoft MathOperations.msi

Parantezli ve içiçe yazılmış matematiksel işlemleri hesaplar. https://github.com/gursuasik/MathOperations

Einstein'in Rölativite Kuramına Bakış

Bu yüzyılın başlarında kuramsal fizikte altın çağ başladığı zaman, adı henüz bilim dünyasında duyulmamış bir fizikçi vardı. Bu, Annalen der Physık’in 1905 tarihli sayısında fotoelektrik olayı, Brown hareketi ve özel görelilikle ilgili ünlü üç çalışmasını birden yayınlayarak üne kavuşan Albert Einstein’dır. Onun fizikteki hayat boyu çalışmaları bilimin felsefesi ve yöntemleri üzerinde büyük etki yaptı. Einstein’ın kendisi bilimci filozoftu. Bu yüzyılın başlarında kuramsal fizikte altın çağ başladığı zaman, adı henüz bilim dünyasında duyulmamış bir fizikçi vardı. Bu, Annalen der Physık’in 1905 tarihli sayısında fotoelektrik olayı, Brown hareketi ve özel görelilikle ilgili ünlü üç çalışmasını birden yayınlayarak üne kavuşan Albert Einstein’dır. Onun fizikteki hayat boyu çalışmaları bilimin felsefesi ve yöntemleri üzerinde büyük etki yaptı. Einstein’ın kendisi bilimci filozoftu. O, hayranlık uyandırıcı bir şekilde felsefeyi kullanarak bugün modern bilimin önemli bir kısmı olan buluşlarını