Ana içeriğe atla

İnsan Doğasını Satranca Yansıtan Garri Kasparov’dan Satranca Dair 10 Alıntı



Gary Kasparov, Azerbeyca’nın Bakü kentinde dünyaya gelmiş genç yaşlarda büyük başarılara imza atmış ünlü bir satranç ustasıdır.

İlk defa yapay zeka ile satranç oynamış ve yenmiştir. Daha sonra rövanş maçları gerçekleştirilmiş ve bu maçlar hakkında da bazı iddialar ortaya atmıştır.

1. Sonuçta büyük usta seviyesinde kazananı kaybedenden ayıran düşünülmezi yapma isteğidir. Parlak bir strateji bir zeka ürünüdür ama zeka gözü peklik olmadan yeterli değildir. Eğer fırsat verildiğinde oyunda patlama yaratma cesaretim olmalı, rakibinin oyununu ve sinirlerini bozabilmeliyim. Şu devrededir: Klasik yöntemlerle başarılı olamazsınız. Rakibiniz yapacağınız hamleleri tahmin edebilirse sonuç alamazsınız, stratejiniz işe yaramaz.

2. Dikkat kaybı yaşamadan günlerce çalışabilmek bir yetenektir. Uzun süren çalışmalar boyunca yeni bilgi edinebilmek yetenektir.

3. Sezgiyi tahta uygulanabilir hale sokmak ve bunu ustaca kullanmak analiz veya bir cihazla ölçülemeyecek önemli bir etkendir.

4. Satranç zihinsel işkencedir.

5. Evin yanarken komşuları rahatsız edemezsin. Ya da satrançta dediğimiz gibi, eğer kralınız saldırı altındaysa, kraliçe tarafında bir piyon kaybetme konusunda endişelenmezsiniz.



6. Her çağın en iyi satranç ustaları, yaşadıkları ve çalıştıkları toplumun değerleri ile yakından ilişkiliydi. Kültürel, politik ve psikolojik bir arka plandaki tüm değişiklikler oyunlarının tarzı ve fikirlerine yansıtılıyordu.

7. Kazanmak, birkaç kişiye ait bir sır değildir, kazanmak, daha çok çalışarak, çevreyi inceleyerek ve önümüzde olan herhangi bir mücadele için kendimizi hazırlayarak öğrenebileceğimiz bir şeydir.

8. Satranç sanatçısının en verimli taktiği, rakibinizin size neler yapabileceğini göstermesine izin vermemesidir.

9. Gördüğüm - hem kendim hem de rakiplerim içerisinde - memnuniyetin nasıl bir dikkatsizlik eksikliğine, daha sonra hatalara ve kaçırılan fırsatlara yol açabileceğidir.

10) Başarılı olmak istiyorsanız, başarısızlık riskini cesaretlendirmelisiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Basit ve Dinamik Disk Nedir? Birbirine Nasıl Dönüştürülür?

Sabit diskler Windows 2000 işletim sistemine kadar sadece temel disk (basic disk) olarak ayarlanabiliyordu. Temel disk en fazla 4 birincil bölüm (primary partition) veya 3 primary ve 1 genişleyebilir bölüm (extended partition) şeklinde yapılandırılabilir. Bir temel diskte sadece 1 tane extended partition oluşturulabilir ve sadece primary partitionlara işletim sistemi kurulabilir. Windows 2000 ile gelen dinamik disk teknolojisi, Windows 2000 den sonraki tüm Windowssürümlerinde kullanılabilmektedir. Dinamik disk kavramıyla bölüm (partition) kavramı yerinihacim (volume) kavramına bırakmıştır. Dinamik disklerde, temel disklerde olduğu gibi bir sınırlama yoktur. İstenildiği kadar volume oluşturabilir, temel disk istenirse dinamik hale getirebilir ve bu işlem esnasında herhangi bir veri kaybı yaşanmaz. Fakat dinamik diskler temel diske çevirildiğinde bir veri kaybı söz konusu olacaktır. Temel diskin bilgileri kayıt defterinde tutulur. Dinamik diskin bilgileri kendi üstünde tutulur.

GASoft MathOperations.msi

Parantezli ve içiçe yazılmış matematiksel işlemleri hesaplar. https://github.com/gursuasik/MathOperations

Einstein'in Rölativite Kuramına Bakış

Bu yüzyılın başlarında kuramsal fizikte altın çağ başladığı zaman, adı henüz bilim dünyasında duyulmamış bir fizikçi vardı. Bu, Annalen der Physık’in 1905 tarihli sayısında fotoelektrik olayı, Brown hareketi ve özel görelilikle ilgili ünlü üç çalışmasını birden yayınlayarak üne kavuşan Albert Einstein’dır. Onun fizikteki hayat boyu çalışmaları bilimin felsefesi ve yöntemleri üzerinde büyük etki yaptı. Einstein’ın kendisi bilimci filozoftu. Bu yüzyılın başlarında kuramsal fizikte altın çağ başladığı zaman, adı henüz bilim dünyasında duyulmamış bir fizikçi vardı. Bu, Annalen der Physık’in 1905 tarihli sayısında fotoelektrik olayı, Brown hareketi ve özel görelilikle ilgili ünlü üç çalışmasını birden yayınlayarak üne kavuşan Albert Einstein’dır. Onun fizikteki hayat boyu çalışmaları bilimin felsefesi ve yöntemleri üzerinde büyük etki yaptı. Einstein’ın kendisi bilimci filozoftu. O, hayranlık uyandırıcı bir şekilde felsefeyi kullanarak bugün modern bilimin önemli bir kısmı olan buluşlarını