Ana içeriğe atla

Daha Zeki Olmak İçin Her Gün Yapabileceğiniz 10 Şey

Zeki olmanın doğuştan geldiğine ve sonradan gelişmeyeceğine inanıyor olabilirsiniz. Ancak araştırmalar yanlış düşündüğünüzü gösteriyorlar. Olaylara nasıl yaklaştığınız ve beyninizi nasıl beslediğiniz zekanızın gelişiminde çok önemli rol oynuyorlar.

Şimdi bu söylediklerimizden yola çıkarak tekrar okula dönmek ya da sayfalarca kitap okumak zorunda kalacağınızı düşünmeyin lütfen. Zeka gücünüzü arttırmak için o kadar da çok enerji ve zaman harcamanıza gerek yok. Her gün yapacağınız bazı basit faaliyetler pekala zeka gelişiminize katkıda bulunabilirler.

“Her gün biraz daha zekileşmek için ne yapabilirim?” sorusunun çok sayıda pratik yanıtı var. Biz sizin için 10 değişik günlük aktivite seçtik. Bunları düzenli olarak uyguladığınızda zeka kıvılcımlarınızın parlamaya başladığını göreceksiniz.

1. Çevrimiçi dünyada harcadığınız zamanı daha akıllıca yönetin.

İnterneti sadece arkadaşlarınızla geyik yapmak ya da sevimli hayvan videoları izlemek için kullanmayın. Internet böyle eğlenceli şeylerin yanısıra zekanızı besleyecek, size Dünya’da olup bitenleri gösterecek çok sayıda kaynakla dolu. Örneğin her gün ted.com‘da yayınlananTürkçe altyazılı videolarından birisini izleseniz, yıl sonunda bir bilim adamı olmasanız da, etrafınızdaki insanların çoğundan daha bilgili ve daha akıllı birisi haline gelebilirsiniz.

2. Öğrendiklerinizi yazın.

Çok uzun yazılar yazmanıza gerek yok. Ama her gün öğrendiklerinizi kısa notlar halinde kağıda geçirmek zekanızı çok olumlu etkiler. “O gün öğrendiklerinizi 400 kelime halinde yazın” önerisinde bulunuyor yoga öğretmeni Claudia Azula Altucher. Da Vinci, Einstein gibi dahilerin sayfalarca not tutmuş olması bir tesadüf değildir herhalde.

3. Yaptıklarınızı listeleyin.

Zekanın bir bölümü kendinize güven ve mutlulukla doğrudan ilişkilidir. O nedenle sadece “yapacağınız” işleri değil de, zaten yapıp “tamamlamış” olduğunuz işleri de listeleyin ki kendi başarılarınızı ve performansınızı takdir edebilesiniz.

4. Scrable oynayın.

Scrable gibi masa oyunları hem eğlencelidirler hem de zekanızı çalıştırırlar. Scrabble, satranç, go, amiral battı ya da da taboo gibi masa oyunlarını düzenli olarak oynamanın, zeka ve hafızanın gelişimine çok büyük katkıda bulunduğuna dair epeyce araştırma sonucu var.

5. Akıllı insanlarla arkadaşlık edin.

Çok zeki insanlarla arkadaşlık etmek kişisel egonuzu zedeleyebilir, ama onlarla vakit geçirmek aynı zamanda inanılmaz derecede öğretici bir deneyimdir de. Özellikle de sizin uzmanlık ve ilgi alanlarınızın dışından insanlarla arkadaşlık etmek, zihninizin daha önce çalışmayan kıvrımlarının aktive olmasını sağlar.

6. Çok okuyun.

Bu çok da yeni bir öneri değil tabii. Ama okumak zekileşmek konusunda hala bilinen en iyi araçlardan birisi. Neyi okumak sizi data çok akıllandırır biraz tartışmalı bir konu, ama her halükarda okumak okumamaktan daha akıllı ve daha akıllandırıcı bir eylemdir. O nedenle en kolay ve zevkli şekilde neyi okuyorsanız, onunla başlayın.

7. Başkalarına anlatın.

“Bir şeyi kolayca anlatamıyorsanız onu yeterince öğrenmemişsiniz demektir” der Albert Einstein. Yeni öğrendiğiniz bir şeyi, arkadaşlarınıza öğretmek hafızanızı güçlendirir ve onu bir daha asla unutmazsınız.

8. Yeni şeyler deneyin.

Okumak ve anlatmak tamam da, yeni bir şeyler yapmayı denemenin öğretici ve zeka geliştirici etkisi başka hiç bir şeyde yoktur. İlla macera sporlarına atılın demiyoruz size, ama rutininiz dışında bir şeyleri denemek sizi çok daha akıllı kılacaktır.

9. Yeni bir dil öğrenin.

Yeni bir dil öğrenmenin beynin neredeyse tüm bölgelerini aktive ettiği biliniyor. Hayır, akıcı şekilde bir dili konuşmak iddiaasıyla yola çıkmanıza gerek yok. Her gün bir kaç kelimeyi ya da cümle kuruluşunu öğrenmeye çalışmak bile yeterince beyin canlandırıcı bir faaliyettir.

10. Kendinize boş zaman yaratın.

Günün kısa bir bölümünde bile olsa sessizce oturup beyninizi dinlendirmenin, gün içinde öğrendiklerinizin hafızanıza yerleşmesi konusunda büyük yararı olur. Bunun için meditasyon ya da doğada sessiz bir yürüyüş yapmak iyi birer araç olabilirler:

Yararlanılan Kaynak: Inc.com

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Basit ve Dinamik Disk Nedir? Birbirine Nasıl Dönüştürülür?

Sabit diskler Windows 2000 işletim sistemine kadar sadece temel disk (basic disk) olarak ayarlanabiliyordu. Temel disk en fazla 4 birincil bölüm (primary partition) veya 3 primary ve 1 genişleyebilir bölüm (extended partition) şeklinde yapılandırılabilir. Bir temel diskte sadece 1 tane extended partition oluşturulabilir ve sadece primary partitionlara işletim sistemi kurulabilir. Windows 2000 ile gelen dinamik disk teknolojisi, Windows 2000 den sonraki tüm Windowssürümlerinde kullanılabilmektedir. Dinamik disk kavramıyla bölüm (partition) kavramı yerinihacim (volume) kavramına bırakmıştır. Dinamik disklerde, temel disklerde olduğu gibi bir sınırlama yoktur. İstenildiği kadar volume oluşturabilir, temel disk istenirse dinamik hale getirebilir ve bu işlem esnasında herhangi bir veri kaybı yaşanmaz. Fakat dinamik diskler temel diske çevirildiğinde bir veri kaybı söz konusu olacaktır. Temel diskin bilgileri kayıt defterinde tutulur. Dinamik diskin bilgileri kendi üstünde tutulur.

GASoft MathOperations.msi

Parantezli ve içiçe yazılmış matematiksel işlemleri hesaplar. https://github.com/gursuasik/MathOperations

Einstein'in Rölativite Kuramına Bakış

Bu yüzyılın başlarında kuramsal fizikte altın çağ başladığı zaman, adı henüz bilim dünyasında duyulmamış bir fizikçi vardı. Bu, Annalen der Physık’in 1905 tarihli sayısında fotoelektrik olayı, Brown hareketi ve özel görelilikle ilgili ünlü üç çalışmasını birden yayınlayarak üne kavuşan Albert Einstein’dır. Onun fizikteki hayat boyu çalışmaları bilimin felsefesi ve yöntemleri üzerinde büyük etki yaptı. Einstein’ın kendisi bilimci filozoftu. Bu yüzyılın başlarında kuramsal fizikte altın çağ başladığı zaman, adı henüz bilim dünyasında duyulmamış bir fizikçi vardı. Bu, Annalen der Physık’in 1905 tarihli sayısında fotoelektrik olayı, Brown hareketi ve özel görelilikle ilgili ünlü üç çalışmasını birden yayınlayarak üne kavuşan Albert Einstein’dır. Onun fizikteki hayat boyu çalışmaları bilimin felsefesi ve yöntemleri üzerinde büyük etki yaptı. Einstein’ın kendisi bilimci filozoftu. O, hayranlık uyandırıcı bir şekilde felsefeyi kullanarak bugün modern bilimin önemli bir kısmı olan buluşlarını