Ana içeriğe atla

Nesnelerin İnterneti (IoT) Nedir?

IoT (Internet of Things), aklımıza gelebilecek her türlü nesnenin bir şekilde internete erişip, diğer nesnelerle iletişim halinde olmasıdır. Geleceği konuşurken sürekli altı çizilen bu kavram nasıl bugünlere geldi?

1. Internet of Things kavramı ilk olarak 1999 yılında Kevin Ashton tarafından kullanıldı.



Fikir olarak ilk kez Xerox Palo Alto Araştırma Merkezi uzmanlarından Mark Weiser tarafından gündeme getirildi. Weiser, bundan 1991’de yayınlanan “21’nci yüzyılın bilgisayarı” başlıklı makalesinde bahsetti. Fakat kavramı ortaya atan MIT’nin Auto-ID Merkezi’nin kurucularından olan Kevin Ashton oldu.

Kevin Ashton’un IoT fikri, cihazlar arası bağlantı kurmak için radyo frekansı tanıma teknolojisini (RFID) kullanma üzerine odaklanmıştı. Günümüzün IoT’si buna benzemekle birlikte aslında önemli bir farkı var: cihazlar arasında bilgi alış-verişini IP ağı üzerinden sağlıyor.

2. İlk ürün: Haziran 2000’de dünyanın ilk internete bağlı buzdolabı olan ve bir IP bağlantı girişi bulunan LG Internet Digital DIOS piyasaya sürüldü.


Bu ürün aslında 1997’den beri geliştirilmekteydi. Dolayısıyla bu da ismen olmasa bile IoT fikrinin Kevin Ashton’dan önce de mevcut olduğunu gösteriyor.

3. Rakamlarla IoT


Son yıllarda IoT geniş ölçekte geçerlilik kazandı. IoT artık sadece internete bağlı birkaç üst sınıf aygıttan ibaret değil. Günümüzde televizyondan arabaya kadar her tür cihazın internete bağlanması olağan bir durum. Buna bağlı olarak da nesnelerin interneti son beş yılda oldukça büyük bir ilgi gördü. 2020 yılına kadar dünya çapında işe yarayan 40 milyar nesnenin internete bağlı olacağı düşünülüyor. McKinsey raporu ise IoT teknolojilerinin nasıl ekonomik değer yaratacağını ortaya koyuyor. 2025’e kadar 11 trilyon dolara varan büyüklüğe ulaşabilecek pazarda fabrikalar önemli rol oynayacak.

4. Hangi nesneler bağlantıda?


En çok bilinen IoT uygulamalarından biri akıllı evler. Sensörler ve mikroçipler ile donatılmış akıllı evler kendi kendine iletişim kuruyor. Aynı zamanda sürekli veri alışverişinde bulunuyor. Fitness alanında ise giyilebilir cihazlar veri toplamakla kalmıyor; bunları kendiliğinden akıllı telefonumuza aktarıyor.

Mesela bir akıllı çatal olan Hapifork, hızlı yediğinizde ya da gün içerisinde fazla yemek tükettiğinizde sizi uyarıyor ve düzenli beslenmenize destek oluyor. Ya da Adidas markası altında çıkan akıllı top ile; attığınız kaç penaltının gol olduğunu, kaç kilometre hız ile vurduğunuzu ve hangi ayakla kaç gol attığınız gibi istatistiklere uygulama sayesinde ulaşabiliyorsunuz. Diğer tarafta bahçeler için geliştirilmiş bir akıllı ürün olan Edyn, toprağa ne ekmeniz, nasıl ekmeniz ve toprağı hangi aralıklarla sulamanız gerektiği konusunda önerilerde bulunuyor.

4. Bugünün IoT’sinde Bulutun Önemi


Teknolojik tarafta IoT’nin 2000’lerden bugüne hızla büyümesini sağlayan neydi?

Bunlardan biri ağ iletişiminin kapasitelerinin genişlemesi oldu. IoT cihazlarından gelen veriyi daha kolay bir şekilde yönetme ve yorumlama imkanı sunan geniş kapsamlı veri analiz araçları kullanıma açıldı.

Fakat gerçek anlamda IoT’nin bu denli mümkün kılınmasındaki en önemli rol bulut teknolojilerinin gelişimi oldu. Çünkü bulut teknolojileri size veri depolamak ve hesaplama yapmak için düşük maliyetli, her daim devrede olan bir alan sunuyor. Ucuz ve yüksek erişimli bulut altyapısı sayesinde IoT cihazlarındaki depolama ve işlem yükü kolaylıkla bulut sunuculara aktarılıyor. 2000 yılında piyasaya sürülen LG, IoT buzdolabını üretirken işi bu kadar kolay değildi.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Basit ve Dinamik Disk Nedir? Birbirine Nasıl Dönüştürülür?

Sabit diskler Windows 2000 işletim sistemine kadar sadece temel disk (basic disk) olarak ayarlanabiliyordu. Temel disk en fazla 4 birincil bölüm (primary partition) veya 3 primary ve 1 genişleyebilir bölüm (extended partition) şeklinde yapılandırılabilir. Bir temel diskte sadece 1 tane extended partition oluşturulabilir ve sadece primary partitionlara işletim sistemi kurulabilir. Windows 2000 ile gelen dinamik disk teknolojisi, Windows 2000 den sonraki tüm Windowssürümlerinde kullanılabilmektedir. Dinamik disk kavramıyla bölüm (partition) kavramı yerinihacim (volume) kavramına bırakmıştır. Dinamik disklerde, temel disklerde olduğu gibi bir sınırlama yoktur. İstenildiği kadar volume oluşturabilir, temel disk istenirse dinamik hale getirebilir ve bu işlem esnasında herhangi bir veri kaybı yaşanmaz. Fakat dinamik diskler temel diske çevirildiğinde bir veri kaybı söz konusu olacaktır. Temel diskin bilgileri kayıt defterinde tutulur. Dinamik diskin bilgileri kendi üstünde tutulur. ...

Rubik Küp Nasıl Çözülür?

Rubik küp 3x3x3 veya 4x4x4 gibi karesel formatta ve her kenarı farklı renkte olan bir küptür. Bu küpün; sabır küpü, sinir küpü, zekâ küpü, renk küpü, Rubikin küpü, sihirli küp (magic box), 3d Puzzle, gibi birçok değişik adı vardır. Unutulmamalıdır ki küpün çözümü için geliştirilmiş bir algoritma vardır. Bu küp ezbere çözülemez. Bu yazıda sizlere küpün en yaygın çözümü anlatılacaktır. Hata yaptığınız yerde hatayı düzeltmeye çalışmayın belirtilen algoritma çerçevesinde çözüme baştan başlayın. Hala küpü çözemediyseniz buradaki yazımızda belirtilen otomatik çözen programları deneyebilirsiniz. Öncelikle bilmeniz gerekenler: Küpün parçaları birbirinden bağımsız değildirler. Küpün orta noktası daima sabittir. Küpü ne kadar çevirirseniz çevirin değişmezler. Kırmızının karşısında daima turuncu, yeşilin karşısında mavi, sarının karşısında beyaz vardır. Bir küp, toplam 26 adet parçadan oluşmaktadır: 8 adet üç renkli köşe parçası, 12 adet iki renkli parça ve 6 adet de sabit tek ren...

Einstein'in Rölativite Kuramına Bakış

Bu yüzyılın başlarında kuramsal fizikte altın çağ başladığı zaman, adı henüz bilim dünyasında duyulmamış bir fizikçi vardı. Bu, Annalen der Physık’in 1905 tarihli sayısında fotoelektrik olayı, Brown hareketi ve özel görelilikle ilgili ünlü üç çalışmasını birden yayınlayarak üne kavuşan Albert Einstein’dır. Onun fizikteki hayat boyu çalışmaları bilimin felsefesi ve yöntemleri üzerinde büyük etki yaptı. Einstein’ın kendisi bilimci filozoftu. Bu yüzyılın başlarında kuramsal fizikte altın çağ başladığı zaman, adı henüz bilim dünyasında duyulmamış bir fizikçi vardı. Bu, Annalen der Physık’in 1905 tarihli sayısında fotoelektrik olayı, Brown hareketi ve özel görelilikle ilgili ünlü üç çalışmasını birden yayınlayarak üne kavuşan Albert Einstein’dır. Onun fizikteki hayat boyu çalışmaları bilimin felsefesi ve yöntemleri üzerinde büyük etki yaptı. Einstein’ın kendisi bilimci filozoftu. O, hayranlık uyandırıcı bir şekilde felsefeyi kullanarak bugün modern bilimin önemli bir kısmı olan buluşlarını ...