Ana içeriğe atla

17 Yaşında Deneyimsiz Bir Genci Milyarder Yapan Girişim: Subway



Subway, dünya çapında en çok bilinen restoran zincirlerinden biri. 70.000’den fazla bayiliğiyle dünyanın en büyük fast-food zinciri olan Subway 17 yaşındaki bir genç tarafından üniversite masraflarını ödeyebilmek için kurulmuştu.

1965 yılında Fred DeLuca isimli genç, aile dostları olan Peter Buck’dan 1000 dolar borç isteyerek Subway’in temelini attı.


DeLuca bu parayı Connecticut eyaletine bağlı olan Bridgeport’ta bir sandviç dükkanı açmak için kullanacaktı. O sırada doktor olmak isteyen DeLuca’nın amacı bu restoran ile tıp fakültesi masraflarını ödeyebilmekti.

Şirket, başlangıçta “Pete’s Super Submarines” adını aldı.



Ancak bu isim, yerel radyoya verdikleri reklamda kulağa “Pizza Marines” gibi geldiği için insanlar üzerinde farklı izlenimler bıraktığı gerekçesiyle “Pete’s Subways” olarak değiştirildi. 1968’de ise yalnızca “Subway” olarak anılmaya başlandı.

Deneyimsizliği, gençliği ve küçük sermayesine karşın ilk günde tanesi 50-70 sent olan 312 sandviç satarak büyük bir başarı elde edeceğinin ışığını yaktı DeLuca.



DeLuca, 2012 yılında yazdığı “Start Small Finish Big” isimli kitabında sandviç yapmak ve yemek sektörü hakkında hiçbir şey bilmediğini kabul ediyor.

9 yıl sonra, 1974’te, DeLuca ve Buck ilk bayiliğini Wallingford’da açtı.


Wallingford, kendi işyerlerine yaklaşık 48 km uzaklığıyla ilk bayilik için son derece elverişliydi. Zamanla genişleyen şirket, 1984 yılında uluslararası ilk bayiliğini Bahreyn’de açtı. Sonrasında Kanada, Çin, Hindistan, Fransa, Rusya, Türkiye ve daha birçok ülkede zincirler açılmaya devam etti.

Doktor olma hedefiyle işe başlayan DeLuca, sonunda milyarder bir iş adamı olmuştu ve 1965’den 2015’e kadar Subway’in genel müdürü olarak görev aldı.



17 yaşında başladığı işini 2015 yılında ölümüyle kardeşi Suzanne Greco devraldı.

17 yaşında 1000 dolarlık sermaye ve sıfır sektör bilgisiyle kurulan Subway bize fikirlerimize inanıyorsak kimsenin onları küçük görmesine izin vermememiz gerektiğini öğretiyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Basit ve Dinamik Disk Nedir? Birbirine Nasıl Dönüştürülür?

Sabit diskler Windows 2000 işletim sistemine kadar sadece temel disk (basic disk) olarak ayarlanabiliyordu. Temel disk en fazla 4 birincil bölüm (primary partition) veya 3 primary ve 1 genişleyebilir bölüm (extended partition) şeklinde yapılandırılabilir. Bir temel diskte sadece 1 tane extended partition oluşturulabilir ve sadece primary partitionlara işletim sistemi kurulabilir. Windows 2000 ile gelen dinamik disk teknolojisi, Windows 2000 den sonraki tüm Windowssürümlerinde kullanılabilmektedir. Dinamik disk kavramıyla bölüm (partition) kavramı yerinihacim (volume) kavramına bırakmıştır. Dinamik disklerde, temel disklerde olduğu gibi bir sınırlama yoktur. İstenildiği kadar volume oluşturabilir, temel disk istenirse dinamik hale getirebilir ve bu işlem esnasında herhangi bir veri kaybı yaşanmaz. Fakat dinamik diskler temel diske çevirildiğinde bir veri kaybı söz konusu olacaktır. Temel diskin bilgileri kayıt defterinde tutulur. Dinamik diskin bilgileri kendi üstünde tutulur.

GASoft MathOperations.msi

Parantezli ve içiçe yazılmış matematiksel işlemleri hesaplar. https://github.com/gursuasik/MathOperations

Einstein'in Rölativite Kuramına Bakış

Bu yüzyılın başlarında kuramsal fizikte altın çağ başladığı zaman, adı henüz bilim dünyasında duyulmamış bir fizikçi vardı. Bu, Annalen der Physık’in 1905 tarihli sayısında fotoelektrik olayı, Brown hareketi ve özel görelilikle ilgili ünlü üç çalışmasını birden yayınlayarak üne kavuşan Albert Einstein’dır. Onun fizikteki hayat boyu çalışmaları bilimin felsefesi ve yöntemleri üzerinde büyük etki yaptı. Einstein’ın kendisi bilimci filozoftu. Bu yüzyılın başlarında kuramsal fizikte altın çağ başladığı zaman, adı henüz bilim dünyasında duyulmamış bir fizikçi vardı. Bu, Annalen der Physık’in 1905 tarihli sayısında fotoelektrik olayı, Brown hareketi ve özel görelilikle ilgili ünlü üç çalışmasını birden yayınlayarak üne kavuşan Albert Einstein’dır. Onun fizikteki hayat boyu çalışmaları bilimin felsefesi ve yöntemleri üzerinde büyük etki yaptı. Einstein’ın kendisi bilimci filozoftu. O, hayranlık uyandırıcı bir şekilde felsefeyi kullanarak bugün modern bilimin önemli bir kısmı olan buluşlarını