Ana içeriğe atla

Daha Özgür Fikirler Üretebilmek İçin 5 Pratik Yöntem


Birkaç hafta önce yapılan görüşmede Adam Markel, hepimizin aslında çocukluktan itibaren iyi liderler olmaya yönelik değil; iyi takipçiler olmaya yönelik yetiştirildiğimizi belirtti. Doğmadan önce bile ailemize ait bazı özellikler bize kalıtılır. Ailemiz, arkadaşlarımız, öğretmenlerimiz ve çevremizdeki diğer insanlar tarafından dogmalarla yükleniriz. Bu noktada kendi sorularımızı sorup, yolumuzu çizerken özgürce düşünmek yerine; başkalarının yarattığı kurallara uymaya eğilim gösteririz.

Özgür Düşünce Nedir?

Alabama Üniversitesine göre, “Özgür düşünce, dünyanın kişisel gözlemlere ve tecrübelere dayanarak, başkalarının fikirlerinin etkisi altında kalmaksızın yorumlanmasıdır.” Başkalarına ait fikirlerin, eylem haline dönüştürülmeden önce kişisel yargı sürecinden analitik bir biçimde geçirilmesidir.



1. Dünyayı Gezin

Dünyayı dolaşmak, biz insanları kendimizi güvenli hissettiğimiz monotonlaşmış bölgelerimizden uzaklaştırarak ülkemize dair daha tarafsız fikirler edinmemize yol açar. Sınırlarımızı ve ufkumuzu genişletir; yeni yaşamlar, kültürler, insanlar, çevreler ve aktivitelerle tanışmamızı sağlar. Bunların birçoğu kendi ülkenizde rastlamayacağınız türden şeyler olabilir.

Dünyada gidilebilecek muhteşem yerlerden birkaçından bahsedecek olursak: İsveç Buz Oteli, Çin Leshan Dev Buda Heykeli, Fransa Mont Saint-Michel, Bahama Dean’s Blue Hole.

Ne yazık ki, hayatlarının tamamını aynı bölgede geçiren, zamanını yeni yerleri tanıyarak değerlendirmek istemeyen insanların yaşadığı olumsuzluklara şahit oldum. Genellikle bu tür kimseler, insan topluluklarına ve kültürlerine karşın nispeten daha dar bir perspektife sahip oluyorlar. Bu da onların yaşama karşı olan özgür bakış açısını baltalıyor.



2. Keşfetmek

Keşfetmekten kastımız, sürekli olarak yeni kazanımlar edinmenize ve yeteneklerinizi güçlendirmeye yarayacak şeyler için uğraşmaktır.

İnsanoğlu olarak, birbirine benzeyen; hatta aynı olan şeyleri yapmaya karşı tuhaf bir eğilimimiz var. Aynı tipteki filmleri izlemek, benzer konserlere gitmek, popüler kitapları okumak gibi. Başkalarıyla aynı aktiviteleri yapmak, hayatınız boyunca karşınıza çıkacak fırsatları sınırlandırır.

Yeni bir şey öğrendiğinizde; kendinizi bu konuda geliştirebilecek ortamlara ve olaylara yönlendirin. Bu size güçlü bir öngörü ve hakimiyet kazandıracak; aktif bir şekilde zihninizin esnekleşmesine yardımcı olacaktır.

Dünyada değerlendirilmeyi bekleyen milyonlarca fırsat olmasına rağmen; bazen kendimizi sınırlandırdığımız için en güzel fırsatlar ellerimizin arasından kayıp gidebilir.

Eğer yeni şeyler denemezseniz, geleceğe karşı öngörünüzü ve adımlarınızı önceden planlayabilme yeteneğinizi ciddi anlamda baltalamış olursunuz.



3. Farklı Yoldan Yürüyün

Warren Buffett der ki: “Başkaları açgözlü olduğunda korkun, başkaları korktuğunda da açgözlü olun.” Her ne kadar Buffett, bu sözleri yatırımlar için söylemiş olsa da, hayata da aynı sözleri entegre edebiliriz.

Harekete geçmenin en temel noktası, toplulukları takip etmekten ziyade; sizin için doğru olan şeyi yapmaktır.

Girişimciler bu prensibin önemini kavramışlardır. Bu yüzden toplumun çoğunluğu gibi maaşlarının bankaya yatacağı günü sabırsızlıkla beklemek yerine, kendi yağlarında kavrulmayı tercih ederler. Kendi kararlarınızı gerçekten özgürce verebilmeye başladığınız zaman; çoğunlukla kendi işinizi kurduğunuz zamanla aynıdır.



4. İyi Bir Sorgulayıcı Olun

Her aile çocuğunun ne kadar meraklı ve zeki olduğundan bahsetmeyi sever; onun her şey ve herkes hakkında sorduğu düzinelerce soru ile övünür.

İnsanlar her zaman, kendilerinden ve tecrübelerinden bahsetmeyi severler. Bu yüzden eğer onların hikayelerine gerçekten ilgi duyacak ve dinleyecek olursanız, yaşadıkları tecrübeler kimi zaman size kendi değerlerinizi, inançlarınızı ve görüşlerinizi sorgulatabilir.

Her doğan günü, meraklı bir zihne doğru atılan yeni bir adım olarak değerlendirin. Yaşadıklarınızdan yeni bir ders çıkarın, keşfedilmemişleri keşfedin ve yenilikler yaratın.



5. Meydan Okumayı Sevin

Birçok insan değerleri ve inançları üzerine sorgulanmayı asla sevmez. Ancak bu tür konular üzerine yapılan tartışmalar çoğu kez hayat ve kariyeriniz konusunda en yapıcı olanlardır. Bir insandan duymak istediğiniz şeyleri duyduğunuz sürece, kendinizi geliştirmeye ihtiyaç duymazsınız.

İnsanlar veya bizzat müşterilerinizin; sizinle, işinizle ve bunu nasıl icra ettiğinizle ilgili fikirlerini dinlemekten çekinmeyin. Bunlardan verimli olacak biçimde ders çıkarın. Onlar agresif olsa dahi, siz soğukkanlılığınızı koruyun ve olayı onların perspektifinden, yapıcı bir biçimde değerlendirin.

Dünyanın Size İhtiyacı Var

Dünyada her zaman yeteri kadar görev ve emir adamı mevcuttur. Eğer sahneye çıkıp, insanları motive eden kişi konumunda olmak istiyorsanız adım atmanızın tam sırası. Özgür düşünen bir insan olun ve her şeyden önce, kendi hayatınızın lideri olun. İnsanlarla iletişim kurmaktan, fırsatları değerlendirmekten, sorgulamaktan ve tanımaktan çekinmeyin. Yenilikleri keşfedin ve hayatı doruklarında yaşamayı da unutmayın.

Kaynak: http://www.cetvo.com/akis/daha-ozgur-fikirler-uretebilmek-icin-5-pratik-yontem/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Basit ve Dinamik Disk Nedir? Birbirine Nasıl Dönüştürülür?

Sabit diskler Windows 2000 işletim sistemine kadar sadece temel disk (basic disk) olarak ayarlanabiliyordu. Temel disk en fazla 4 birincil bölüm (primary partition) veya 3 primary ve 1 genişleyebilir bölüm (extended partition) şeklinde yapılandırılabilir. Bir temel diskte sadece 1 tane extended partition oluşturulabilir ve sadece primary partitionlara işletim sistemi kurulabilir. Windows 2000 ile gelen dinamik disk teknolojisi, Windows 2000 den sonraki tüm Windowssürümlerinde kullanılabilmektedir. Dinamik disk kavramıyla bölüm (partition) kavramı yerinihacim (volume) kavramına bırakmıştır. Dinamik disklerde, temel disklerde olduğu gibi bir sınırlama yoktur. İstenildiği kadar volume oluşturabilir, temel disk istenirse dinamik hale getirebilir ve bu işlem esnasında herhangi bir veri kaybı yaşanmaz. Fakat dinamik diskler temel diske çevirildiğinde bir veri kaybı söz konusu olacaktır. Temel diskin bilgileri kayıt defterinde tutulur. Dinamik diskin bilgileri kendi üstünde tutulur.

GASoft MathOperations.msi

Parantezli ve içiçe yazılmış matematiksel işlemleri hesaplar. https://github.com/gursuasik/MathOperations

Einstein'in Rölativite Kuramına Bakış

Bu yüzyılın başlarında kuramsal fizikte altın çağ başladığı zaman, adı henüz bilim dünyasında duyulmamış bir fizikçi vardı. Bu, Annalen der Physık’in 1905 tarihli sayısında fotoelektrik olayı, Brown hareketi ve özel görelilikle ilgili ünlü üç çalışmasını birden yayınlayarak üne kavuşan Albert Einstein’dır. Onun fizikteki hayat boyu çalışmaları bilimin felsefesi ve yöntemleri üzerinde büyük etki yaptı. Einstein’ın kendisi bilimci filozoftu. Bu yüzyılın başlarında kuramsal fizikte altın çağ başladığı zaman, adı henüz bilim dünyasında duyulmamış bir fizikçi vardı. Bu, Annalen der Physık’in 1905 tarihli sayısında fotoelektrik olayı, Brown hareketi ve özel görelilikle ilgili ünlü üç çalışmasını birden yayınlayarak üne kavuşan Albert Einstein’dır. Onun fizikteki hayat boyu çalışmaları bilimin felsefesi ve yöntemleri üzerinde büyük etki yaptı. Einstein’ın kendisi bilimci filozoftu. O, hayranlık uyandırıcı bir şekilde felsefeyi kullanarak bugün modern bilimin önemli bir kısmı olan buluşlarını