Ana içeriğe atla

2. Android Yazılım Yığınını Anlama

Android yazılım yığını resimde gösterilen elementlerden oluşmuştur ve altında detaylıca tanımlanmıştır.

Android Architecture
  • Linux Çekirdek: çekirdek servisleri (donanım sürücüleri, işlem ve hafıza yönetimi, güvenlik, ağ ve güç yönetimi dahil) Linux 2.6 çekirdek tarafından ele alınır. Çekirdek, yığından arta kalanlar ile donanım arasında soyut bir tabaka oluşturulur. 
  • Kütüphaneler: çekirdeğin en üstünde çalışan Android, libc ve SSL gibi çeşitli C/C++ çekirdek kütüphaneleri içermesinin yanında; 
  1. Ses ve video Media Player’ı için medya kütüphanesi 
  2. Görüntü yönetimi sağlamak için arayüz yönetici 
  3. 2D ve 3D grafikler için OpenGL ve SGL içeren grafik kütüphaneler 
  4. Yerel veritabanı desteği için SQLite 
  5. Entegre Web tarayıcı ve internet güvenliği için SSL ve Webkit 
  • Android Çalıştırma Uygulaması (run-time): bir Android telefonu mobil Linux uygulamasından ziyade Android telefon yapan şey Android çalıştırma uygulamasıdır. Çekirdek kütüphaneleri ve Dalvik sanal makinesi içeren android çalıştırma uygulamasıdır, uygulamalarınıza güç veren bir motordur ve kütüphanelerle birlikte uygulama çatısının temellerini şekillendirir. 
  1. Çekirdek Kütüphaneleri: Android, java ile geliştirilse de, Dalvik bir java sanal makinesi değildir. Çekirdek Android kütüphaneleri, Android’e özgü kütüphanelerin ve aynı zamanda çekirdek java kütüphanelerinin işlevselliğinin büyük bir kısmını sağlar.
  2. Dalvik Sanal Makine: Dalvik, kayıt tabanlı bir sanal makinedir ve birden çok örneğin (instance) etkili olarak çalışması için iyileştirilmiştir. Düşük seviye bellek yönetimi ve thread’ler için Linux çekirdeğine güvenilir. 
  • Uygulama Çatısı: Android uygulaması yaratmak için kullanılan sınıfları ve aynı zamanda donanım erişimi için jenerik soyutlama sağlarken kullanıcı arayüzünü ve uygulama kaynaklarını yönetir. Uygulama Katmanı: yerel ve 3. parti bütün uygulamalar aynı API kütüphanelerini kullanan uygulama katmanı üzerinde oluşturulur.
  • Uygulama Katmanı: uygulama çatısından erişilebilen servisleri ve sınıfları kullanarak Android çalıştırma uygulamasında (run-time) çalışır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Basit ve Dinamik Disk Nedir? Birbirine Nasıl Dönüştürülür?

Sabit diskler Windows 2000 işletim sistemine kadar sadece temel disk (basic disk) olarak ayarlanabiliyordu. Temel disk en fazla 4 birincil bölüm (primary partition) veya 3 primary ve 1 genişleyebilir bölüm (extended partition) şeklinde yapılandırılabilir. Bir temel diskte sadece 1 tane extended partition oluşturulabilir ve sadece primary partitionlara işletim sistemi kurulabilir. Windows 2000 ile gelen dinamik disk teknolojisi, Windows 2000 den sonraki tüm Windowssürümlerinde kullanılabilmektedir. Dinamik disk kavramıyla bölüm (partition) kavramı yerinihacim (volume) kavramına bırakmıştır. Dinamik disklerde, temel disklerde olduğu gibi bir sınırlama yoktur. İstenildiği kadar volume oluşturabilir, temel disk istenirse dinamik hale getirebilir ve bu işlem esnasında herhangi bir veri kaybı yaşanmaz. Fakat dinamik diskler temel diske çevirildiğinde bir veri kaybı söz konusu olacaktır. Temel diskin bilgileri kayıt defterinde tutulur. Dinamik diskin bilgileri kendi üstünde tutulur.

GASoft MathOperations.msi

Parantezli ve içiçe yazılmış matematiksel işlemleri hesaplar. https://github.com/gursuasik/MathOperations

Einstein'in Rölativite Kuramına Bakış

Bu yüzyılın başlarında kuramsal fizikte altın çağ başladığı zaman, adı henüz bilim dünyasında duyulmamış bir fizikçi vardı. Bu, Annalen der Physık’in 1905 tarihli sayısında fotoelektrik olayı, Brown hareketi ve özel görelilikle ilgili ünlü üç çalışmasını birden yayınlayarak üne kavuşan Albert Einstein’dır. Onun fizikteki hayat boyu çalışmaları bilimin felsefesi ve yöntemleri üzerinde büyük etki yaptı. Einstein’ın kendisi bilimci filozoftu. Bu yüzyılın başlarında kuramsal fizikte altın çağ başladığı zaman, adı henüz bilim dünyasında duyulmamış bir fizikçi vardı. Bu, Annalen der Physık’in 1905 tarihli sayısında fotoelektrik olayı, Brown hareketi ve özel görelilikle ilgili ünlü üç çalışmasını birden yayınlayarak üne kavuşan Albert Einstein’dır. Onun fizikteki hayat boyu çalışmaları bilimin felsefesi ve yöntemleri üzerinde büyük etki yaptı. Einstein’ın kendisi bilimci filozoftu. O, hayranlık uyandırıcı bir şekilde felsefeyi kullanarak bugün modern bilimin önemli bir kısmı olan buluşlarını