Ana içeriğe atla

10. Android’de Uygulama Manifestosunun Tanımı

<manifest> tag’i uygulama bileşenleri, güvenlik ayarları, test sınıfları ve uygulamayı oluşturan gereksinimleri belirleyen node’lar içerir.

<uses-sdk/>: minSdkVersion, maxSdkVersion, targetSdkVersion özelliklerini kullanarak uygulamanızın hangi cihazlar üzerinde çalışması konusunda kısıtlamalar yapabilirsiniz.

<uses-configuration />: Desteklenen girdi mekanizmalarını her birini belirlemek için aşağıdaki node’ları kullanın.

reqFiveWayNav: Yukarı, aşağı, sola, sağa yönlendirme yapabilen ve mevcut seçeneği işaretleyebilen bir girdi aracını gereklilik olarak belirlemişseniz bu özelliği true olarak işaretleyin.

reqHardKeyboard: Uygulamanız klavye donanımı gerektiriyorsa true olarak belirtin.

reqKeyboardType: nokeys, qwerty, twelvekey, undefined seçeneklerinden birini klavye tipi olarak atamanızı sağlar.

reqTouchScreen: notouch, stylus, finger, undefined seçeneklerinden birini dokunmatik ekran özelliğine atamanızı sağlar.

<uses-feature />: Uygulamanızın gerektirdiği her bir donanım özelliğini belirtin. Uyumlu cihazlarda opsiyonel olan donanımlar için destek gerektirebilirsiniz. Donanım özellikleri şunlardır:

android.hardware.camera, android.hardware.camera.autofocus

<supports-screens />: Uygulamanızın destekleyip desteklemediği ekran türlerini belirlemenize yarayacak.

smallScreens: HVGA tipik QVGA ekranların çözünürlüğünden daha düşük ekranlar.

normalScreens: En az HVGA (WVGA ve WQVGA içeren) tipik mobil telefon ekranları.

largeScreens: Normalden geniş ekranlar.

anyDensity: Uygulamanız her çözünürlüğe göre ölçeklendirilecekse true olarak ayarlayın.

<application >: Uygulama metadata’larını (başlığı, ikonu, teması vb.) belirlemek için bazı özellikler kullanılır. Aktivite, servis, içerik sağlayıcı ve yayın alıcı tag’lerini de içeren, uygulama bileşenlerinin belirtildiği bir taşıyıcı rolü de oynar.

<activity>: Uygulamanız tarafından gösterilen her aktivite bir <activity> tag’i gereklidir.

<service >: Uygulamanızda kullandığınız her bir servis sınıfı için activity tag’i ile birlikte bir yeni service tag’i oluşturun.

<provider >: Uygulamanızın içerik sağlayıcılarını belirtir.

<receiver >: Uygulamanızı çalıştırmadan bir yayın alıcı kaydedebilirsiniz. Yayın alıcılar (broadcast Receivers) global olay dinleyicilere benzerler, bir kez kaydedildiklerinde uyuşan Intent ne zaman bir sistem veya uygulama tarafından yayınlanırsa yayınlansın çalışırlar. Manifestoya bir yayın alıcı kaydederek bu işlemi tamamen otomatik hale getirebilirsiniz. Uyuşan itent yayınlandığında uygulamanız otomatik olarak başlatılacak ve kayıtlı yayın alıcı çalışacaktır.

<uses-permission />: Uygulamanızın düzgün şekilde çalışabilmesi için belirlediğiniz izinleri deklare eder.

<permission >: Uygulama bileşenine erişimi kısıtlamadan önce manifestoda bir izin tanımlamalısınız. İzin verilen erişim seviyesini (normal, dangerous, signature, signatureOrSystem), etiketi ve belirtilen izinin kabul etmenin risklerini açıklayan tanımlamayı taşıyan dış kaynakları belirtebilirsiniz.

<instrumentation >: Uygulamanızı çalışma zamanında test edebilmeniz için test çatıları sağlar. Uygulamanızı ve sistem kaynaklarıyla etkileşimini görüntüleyecek kancalar sağlar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Basit ve Dinamik Disk Nedir? Birbirine Nasıl Dönüştürülür?

Sabit diskler Windows 2000 işletim sistemine kadar sadece temel disk (basic disk) olarak ayarlanabiliyordu. Temel disk en fazla 4 birincil bölüm (primary partition) veya 3 primary ve 1 genişleyebilir bölüm (extended partition) şeklinde yapılandırılabilir. Bir temel diskte sadece 1 tane extended partition oluşturulabilir ve sadece primary partitionlara işletim sistemi kurulabilir. Windows 2000 ile gelen dinamik disk teknolojisi, Windows 2000 den sonraki tüm Windowssürümlerinde kullanılabilmektedir. Dinamik disk kavramıyla bölüm (partition) kavramı yerinihacim (volume) kavramına bırakmıştır. Dinamik disklerde, temel disklerde olduğu gibi bir sınırlama yoktur. İstenildiği kadar volume oluşturabilir, temel disk istenirse dinamik hale getirebilir ve bu işlem esnasında herhangi bir veri kaybı yaşanmaz. Fakat dinamik diskler temel diske çevirildiğinde bir veri kaybı söz konusu olacaktır. Temel diskin bilgileri kayıt defterinde tutulur. Dinamik diskin bilgileri kendi üstünde tutulur.

GASoft MathOperations.msi

Parantezli ve içiçe yazılmış matematiksel işlemleri hesaplar. https://github.com/gursuasik/MathOperations

Einstein'in Rölativite Kuramına Bakış

Bu yüzyılın başlarında kuramsal fizikte altın çağ başladığı zaman, adı henüz bilim dünyasında duyulmamış bir fizikçi vardı. Bu, Annalen der Physık’in 1905 tarihli sayısında fotoelektrik olayı, Brown hareketi ve özel görelilikle ilgili ünlü üç çalışmasını birden yayınlayarak üne kavuşan Albert Einstein’dır. Onun fizikteki hayat boyu çalışmaları bilimin felsefesi ve yöntemleri üzerinde büyük etki yaptı. Einstein’ın kendisi bilimci filozoftu. Bu yüzyılın başlarında kuramsal fizikte altın çağ başladığı zaman, adı henüz bilim dünyasında duyulmamış bir fizikçi vardı. Bu, Annalen der Physık’in 1905 tarihli sayısında fotoelektrik olayı, Brown hareketi ve özel görelilikle ilgili ünlü üç çalışmasını birden yayınlayarak üne kavuşan Albert Einstein’dır. Onun fizikteki hayat boyu çalışmaları bilimin felsefesi ve yöntemleri üzerinde büyük etki yaptı. Einstein’ın kendisi bilimci filozoftu. O, hayranlık uyandırıcı bir şekilde felsefeyi kullanarak bugün modern bilimin önemli bir kısmı olan buluşlarını