Ana içeriğe atla

18. Android’e Menüleri Oluşturma ve Kullanma

Android Menü Sisteminin Tanıtımı:

İkon Menüsü: Menü tuşuna basıldığında ekranın alt kısmında görünür.

Genişleyen Menü: Kullanıcı “more” maddesini seçtiğinde tetiklenir.

Alt Menüler: Android’in alternatif yöntemi her alt menüyü yüzen bir pencerede göstermektedir.

Bir Aktivite Menüsü Tanımlamak: onCreateOptionsMenu işleyicisini ezmelisiniz. OnCreateOptionMenu parametre olarak bir Menu objesi alır. Kod içinde onCreateOptionMenu tekrar çağırılana kadar Menu referansını atayabilir ve kullanabilirsiniz.

Menünüze madde eklemek için Menu objesi üzerinden add metodunu kullanmalısınız. Her bir menü maddesi için aşağıdakileri belirtmelisiniz.

Ayrı menü maddelerine yığın işlemler için grup değeri.

Her bir menü maddesine eşsiz belirteçler (unique identifier). Etkililik nedenlerinden dolayı menü maddeleri seçimi genellikle onOptionItemSelected olay işleyicisi tarafından yapılır. Bu eşsiz belirteçler hangi menü maddesine basıldığının anlaşılması açısından önemlidir. Aktivite sınıfı içinde her menü ID’sini private static değişkenler olarak tanımlamak gerekir. Menu.FIRST statik sabitini kullanabilirsiniz.

Menü maddelerinin gösterileceği sırayı belirten sıra değeri.

Menü maddesi görüntüleme yazısı, string veya char olarak.

Bitirdiğinizde Menü true değer döner.

Menü Madde Seçenekleri: Onay kutuları ve radyo düğmeler: Genişleyen menülerde ve alt menülerde görünürler. Menüye onay kutusu koymak için setCheckable metodunu kullanın. Onay kutularının işaretlenip işaretlenmediğini setChecked kontrol eder.
Radyo düğme grubu sadece bir tanesi seçilebilen yuvarlak butonlardan oluşan bir gruptur.
Radyo düğme grubu oluşturmak için aynı grup belirtecini her menü maddesine atayın ve Menu.setGRoupCheckable’ı çağırarak grup belirtecini verin ve parametre olarak true verin.
Onay kutuları ikon menülerinde görünmezler, o yüzden onay kutusu içeren menüler alt menülerde ve genişleyen menülerde yer almalıdır.
Kısayol tuşları: setShorcut metodunu kullanarak menüye klavye kısayolları atayabilirsiniz. SetShortcut her çağrıldığında ilk kısa yol tuşu gereklidir, biri numerik klavyeyle kullanım için diğeri tüm klavyeyle kullanım içindir.
Yoğunlaştırılmış başlıklar: İkon menüsü kısayollar veya onay kutuları göstermez o yüzden görünen yazısını durumunu göstermesi için modifiye etmek gereklidir. SetTitleCondensed metodu ikon menüde gösterilecek yazıyı belirtmek için kullanılır.
İkonlar: Menü maddesinde kullanılacak ikon için resmedilebilir kaynak belirtecidir.
Menü maddesi klik dinleyici: Menü maddesi seçildiğinde çalışan olay işleyicisidir.
Intent’ler: Menü klikleri MenuItemClickListener veya aktivitenin onOptionsItemSelected işleyicisi tarafından düzenlenmediğinde bir intent atanır. Intent tetiklendiğinde Android startActivity’yi çalıştırır.

Alt Menüleri Oluşturmak:

Genel olarak alt menüler hiyerarşik ağaç planıyla gösterilirler.
Alt menüleri eklemek için addSubMenu metodunu kullanılır. Normal menü maddesi eklemek için kullanılan add metoduyla aynı parametreleri destekler. Ayrıca setHeaderIcon ve setIcon metotlarını kullanarak alt menünün başlığında kullanılacak ikonu belirleyebilirsiniz.

Bağlam Menülerini Oluşturma:

Aktivitenin onCreateContextMenu metodunu ezerek aktiviteye özel bağlam menüleri oluşturmak ve registerForContextMenu metodunu kullanarak onu kullanacak View’ları belirlemektir. İlk kez bağlam menüsü bu view için görüntülenirken onCreateContextMenu işleyicisi tetiklenecektir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Basit ve Dinamik Disk Nedir? Birbirine Nasıl Dönüştürülür?

Sabit diskler Windows 2000 işletim sistemine kadar sadece temel disk (basic disk) olarak ayarlanabiliyordu. Temel disk en fazla 4 birincil bölüm (primary partition) veya 3 primary ve 1 genişleyebilir bölüm (extended partition) şeklinde yapılandırılabilir. Bir temel diskte sadece 1 tane extended partition oluşturulabilir ve sadece primary partitionlara işletim sistemi kurulabilir. Windows 2000 ile gelen dinamik disk teknolojisi, Windows 2000 den sonraki tüm Windowssürümlerinde kullanılabilmektedir. Dinamik disk kavramıyla bölüm (partition) kavramı yerinihacim (volume) kavramına bırakmıştır. Dinamik disklerde, temel disklerde olduğu gibi bir sınırlama yoktur. İstenildiği kadar volume oluşturabilir, temel disk istenirse dinamik hale getirebilir ve bu işlem esnasında herhangi bir veri kaybı yaşanmaz. Fakat dinamik diskler temel diske çevirildiğinde bir veri kaybı söz konusu olacaktır. Temel diskin bilgileri kayıt defterinde tutulur. Dinamik diskin bilgileri kendi üstünde tutulur. ...

Rubik Küp Nasıl Çözülür?

Rubik küp 3x3x3 veya 4x4x4 gibi karesel formatta ve her kenarı farklı renkte olan bir küptür. Bu küpün; sabır küpü, sinir küpü, zekâ küpü, renk küpü, Rubikin küpü, sihirli küp (magic box), 3d Puzzle, gibi birçok değişik adı vardır. Unutulmamalıdır ki küpün çözümü için geliştirilmiş bir algoritma vardır. Bu küp ezbere çözülemez. Bu yazıda sizlere küpün en yaygın çözümü anlatılacaktır. Hata yaptığınız yerde hatayı düzeltmeye çalışmayın belirtilen algoritma çerçevesinde çözüme baştan başlayın. Hala küpü çözemediyseniz buradaki yazımızda belirtilen otomatik çözen programları deneyebilirsiniz. Öncelikle bilmeniz gerekenler: Küpün parçaları birbirinden bağımsız değildirler. Küpün orta noktası daima sabittir. Küpü ne kadar çevirirseniz çevirin değişmezler. Kırmızının karşısında daima turuncu, yeşilin karşısında mavi, sarının karşısında beyaz vardır. Bir küp, toplam 26 adet parçadan oluşmaktadır: 8 adet üç renkli köşe parçası, 12 adet iki renkli parça ve 6 adet de sabit tek ren...

Einstein'in Rölativite Kuramına Bakış

Bu yüzyılın başlarında kuramsal fizikte altın çağ başladığı zaman, adı henüz bilim dünyasında duyulmamış bir fizikçi vardı. Bu, Annalen der Physık’in 1905 tarihli sayısında fotoelektrik olayı, Brown hareketi ve özel görelilikle ilgili ünlü üç çalışmasını birden yayınlayarak üne kavuşan Albert Einstein’dır. Onun fizikteki hayat boyu çalışmaları bilimin felsefesi ve yöntemleri üzerinde büyük etki yaptı. Einstein’ın kendisi bilimci filozoftu. Bu yüzyılın başlarında kuramsal fizikte altın çağ başladığı zaman, adı henüz bilim dünyasında duyulmamış bir fizikçi vardı. Bu, Annalen der Physık’in 1905 tarihli sayısında fotoelektrik olayı, Brown hareketi ve özel görelilikle ilgili ünlü üç çalışmasını birden yayınlayarak üne kavuşan Albert Einstein’dır. Onun fizikteki hayat boyu çalışmaları bilimin felsefesi ve yöntemleri üzerinde büyük etki yaptı. Einstein’ın kendisi bilimci filozoftu. O, hayranlık uyandırıcı bir şekilde felsefeyi kullanarak bugün modern bilimin önemli bir kısmı olan buluşlarını ...