Ana içeriğe atla

15. Android Widget Araç Kutusu

TextView: Standart read-only(sadece okunabilir) yazı etiketidir. Çoklu satır gösterimi, string format değiştirme ve otomatik satır sığdırma özelliklerini destekler.

EditText: Düzenlenebilir yazı giriş kutusudur. Çoklu satır girişi, satır sığdırma ve ip ucu yazısı özelliklerini destekler.

ListView: Dikey bir View listesini yöneten ve oluşturan bir View grubudur. Listeyi satırlar halinde gösterir. En basit ListView bir dizideki her objeyi her bir satır için TextView kullanarak toString değeri şeklinde gösterir.

Spinner: Bir TextView ve onunla ilişkili bir ListView ekrana getiren ve listeden seçilen maddeyi textbox’ta gösteren bir kompozit kontroldür. Seçilen maddeyi gösteren bir bir Text View ile birlikte basıldığında seçim diyaloğunu gösteren bir butondan oluşur.

Button: Standart butondur.

CheckBox: Seçili veya seçili olmayan şeklinde iki durumlu bir butondur.

RadioButton: İki durumlu buton grubudur. Bir grup halinde kullanıcının sadece birini seçebileceği binary seçenekleri sunarlar.

ViewFlipper: Sadece bir View’un görüneceği şekilde yatay View koleksiyonu tanımlamanıza yarayan bir View grubudur. Grup içinde görünür view’lar arasında geçişler yapılabilir.

QuickContactBadge: Bir telefon numarası, isim, e-posta adresi veya URI ile belirlediğiniz bir bağlantıya atanmış resim ikonu içeren bir etiket görüntüler. Resme tıklandığında hızlı bağlantı barı görüntülenir ve bu bar içinde seçilen bağlantı için (arama, mesaj yollama gibi) kısayollar bulunur.

Android ayrıca daha başka gelişmiş View uygulamaları da içerir; date-time picker, otomatik tamamlama özelikli girdi kutuları (auto complete input boxes), haritalar, galeriler ve tab sayfaları.

Planların Tanıtımı: Plan yöneticileri (genellikle planlar (layouts) olarak bahsedilir) UI için kontrolleri yerleştirmenize yarayan ViewGrup sınıfı uzanımlardır.

FrameLayout: Plan yöneticilerinin en basiti olan FrameLayout tüm View’ları sol üst köşeye yerleştirilir. Birden fazla alt yığın eklerken her yeni eklenen bir öncekinin üzerine eklenir ve bir öncekini görünmez yapar.

LinearLayout: Bir LinearLayout alt View’ları hem dikey hemde yatay olarak ayarlar. Dikey plan View’lardan oluşan bir kolona, yatay plansa satıra sahiptir. LinearLayout yöneticisi her bir alt View’un boyutunu kontrol etmeniz için “weight” özelliği içerir.

RelativeLayout: Planlar içinde en esnek olanıdır. Ekran sınırlarını veya diğer View’lara göre alt View’ların pozisyonlarını belirlemenize imkan sağlar.

TableLayout: Satır ve sütunları kullanarak View’lar oluşturmanıza imkan verir. Tablolar birden fazla sütün veya satır içerebilir ve sütünlar daralacak yada büyüyecek şekilde ayarlanabilir.

Gallery: Bir Gallery planı tek satırlık içeriği yatay bir listede göstermeye yarar.

Kaynak: http://developer.android.com/guide/topics/ui/declaring-layout.html

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Basit ve Dinamik Disk Nedir? Birbirine Nasıl Dönüştürülür?

Sabit diskler Windows 2000 işletim sistemine kadar sadece temel disk (basic disk) olarak ayarlanabiliyordu. Temel disk en fazla 4 birincil bölüm (primary partition) veya 3 primary ve 1 genişleyebilir bölüm (extended partition) şeklinde yapılandırılabilir. Bir temel diskte sadece 1 tane extended partition oluşturulabilir ve sadece primary partitionlara işletim sistemi kurulabilir. Windows 2000 ile gelen dinamik disk teknolojisi, Windows 2000 den sonraki tüm Windowssürümlerinde kullanılabilmektedir. Dinamik disk kavramıyla bölüm (partition) kavramı yerinihacim (volume) kavramına bırakmıştır. Dinamik disklerde, temel disklerde olduğu gibi bir sınırlama yoktur. İstenildiği kadar volume oluşturabilir, temel disk istenirse dinamik hale getirebilir ve bu işlem esnasında herhangi bir veri kaybı yaşanmaz. Fakat dinamik diskler temel diske çevirildiğinde bir veri kaybı söz konusu olacaktır. Temel diskin bilgileri kayıt defterinde tutulur. Dinamik diskin bilgileri kendi üstünde tutulur.

Einstein'in Rölativite Kuramına Bakış

Bu yüzyılın başlarında kuramsal fizikte altın çağ başladığı zaman, adı henüz bilim dünyasında duyulmamış bir fizikçi vardı. Bu, Annalen der Physık’in 1905 tarihli sayısında fotoelektrik olayı, Brown hareketi ve özel görelilikle ilgili ünlü üç çalışmasını birden yayınlayarak üne kavuşan Albert Einstein’dır. Onun fizikteki hayat boyu çalışmaları bilimin felsefesi ve yöntemleri üzerinde büyük etki yaptı. Einstein’ın kendisi bilimci filozoftu. Bu yüzyılın başlarında kuramsal fizikte altın çağ başladığı zaman, adı henüz bilim dünyasında duyulmamış bir fizikçi vardı. Bu, Annalen der Physık’in 1905 tarihli sayısında fotoelektrik olayı, Brown hareketi ve özel görelilikle ilgili ünlü üç çalışmasını birden yayınlayarak üne kavuşan Albert Einstein’dır. Onun fizikteki hayat boyu çalışmaları bilimin felsefesi ve yöntemleri üzerinde büyük etki yaptı. Einstein’ın kendisi bilimci filozoftu. O, hayranlık uyandırıcı bir şekilde felsefeyi kullanarak bugün modern bilimin önemli bir kısmı olan buluşlarını

Rubik Küp Nasıl Çözülür?

Rubik küp 3x3x3 veya 4x4x4 gibi karesel formatta ve her kenarı farklı renkte olan bir küptür. Bu küpün; sabır küpü, sinir küpü, zekâ küpü, renk küpü, Rubikin küpü, sihirli küp (magic box), 3d Puzzle, gibi birçok değişik adı vardır. Unutulmamalıdır ki küpün çözümü için geliştirilmiş bir algoritma vardır. Bu küp ezbere çözülemez. Bu yazıda sizlere küpün en yaygın çözümü anlatılacaktır. Hata yaptığınız yerde hatayı düzeltmeye çalışmayın belirtilen algoritma çerçevesinde çözüme baştan başlayın. Hala küpü çözemediyseniz buradaki yazımızda belirtilen otomatik çözen programları deneyebilirsiniz. Öncelikle bilmeniz gerekenler: Küpün parçaları birbirinden bağımsız değildirler. Küpün orta noktası daima sabittir. Küpü ne kadar çevirirseniz çevirin değişmezler. Kırmızının karşısında daima turuncu, yeşilin karşısında mavi, sarının karşısında beyaz vardır. Bir küp, toplam 26 adet parçadan oluşmaktadır: 8 adet üç renkli köşe parçası, 12 adet iki renkli parça ve 6 adet de sabit tek ren